CZĘŚĆ 2, wyd.. Mięso .Mięso towarzyszy człowiekowi od zawsze i od zarania dziejów produkt ten jest jednym z podstawowych w naszej diecie.. Rozróżniamy następujące rodzaje mięsa pod względem przydatności spożywczej: Preview this quiz on Quizizz.. Badanie weterynaryjne i znakowanie mięsa.. Dziczyzna jest bardzo dobrym źródłem składników odżywczych i pod wieloma względami spełnia cechy żywności prozdrowotnej.. Mięso dzikich zwierząt jest zwykle twardsze niż to pochodzące od zwierząt hodowlanych, dlatego przed przyrządzeniem wymaga skruszenia.Dojrzewanie mięsa z dziczyzny.. Badania weterynaryjne i znakowanie mięsa 104 .. Dziczyzna 191 5.1.. 3.Mięso zwierząt dzikich jest jednym z najmniej kalorycznych - średnia wartość energetyczna dla dziczyzny różnych gatunków wynosi około 120 kcal na 100 g. Ponadto, prawie 80% z niej pochodzi od pełnowartościowego białka, będącego źródłem ważnych aminokwasów egzogennych.Mięso dziczyzny zawiera znacznie mniej tłuszczu niż tłuste, a nawet chude mięso zwierząt rzeźnych oraz znacznie więcej wody.. a)wieprzowina b)wołowina c .Poziom aminokwasów egzogennych w dziczyźnie jest zdecydowanie wyższy niż w mięsie zwierząt hodowlanych.. Z naszej dziczyzny wytwarzamy ponadto wykwintne wędzone polędwice, szynki, salami, kiełbasy i kabanosy.Play this game to review Life Skills.. 1.Mieso-mięśnie szkieletowe wraz z przynależna tkanka tłuszczową łaczna i kostna pochodzące z tusz,półtusz lub ćwierc tusz i spełniajace wymagania przewidziane norma dla poszczególnych rodzajów mięsa.Miesa dostarczaja nam zwierzęta rzexne takie .Dziczyzna od zawsze należała do mięs najbardziej cenionych pod względem wartości kulinarnych i odżywczych..
Mięso zwierząt rzeźnych test.
Podręcznik strony od 172 do 176 1.. Mięso zwierząt rzeźnych i dziczyzna Zmiany poubójowe dobre umięsnienie cienka słonina mieso niepoprzerastane tluszczem kruche soczyste delikatne powiezia 2-4h po uboju Trzoda chlewna Charakterystyka Badania weterynaryje Dziczyzna czyli jakie zwierzeta ?. By Józef Sadkiewicz 30 marca 2018 1 kwietnia, 2018 Dziczyzna.. Konsumenci o wiele częściej sięgają po wieprzowinę czy drób z przemysłowej hodowli.. Kolor dziczyzny, w porównaniu z mięsem zwierząt rzeźnych, charakteryzuje się ciemniejszą barwą, która intensyfikuje się jeszcze po zakończeniu dojrzewania, między innymi na skutek mniejszego wykrwawienia.Wartość odżywcza mięsa z dzika Zwierzęta żyjące dziko zwykle zjadają przeróżne rośliny, wszystkie z naturalnych, w większości ekologicznych źródeł, a to z kolei korzystne oddziałuje na wartość zdrowotną mięsa i zawartość cennych minerałów.. Zawiera więcej białka, i to wartościowszego, bo znacznie bogatszego w aminokwasy egzogenne (organizm sam ich nie potrafi wytworzyć).. W największych ilościach występuje leucyna i lizyna, a w mniejszych tryptofan, cysteina i hydroksyprolina.. Charakterystyka towaroznawcza mięsa zwierząt rzeźnych 104 3.1.1.. KWALIFIKACJA HGT.02 / TG.07.. Stwierdzono, że istnieją różnice w podstawowym składzie chemicznym między mięsem zwierząt łownych i rzeźnych - badania wykazały większą zawartość białka i mniejszą .I..
Potrawy gotowane z mięsa zwierząt rzeźnych i dziczyzny.
Dojrzewanie mięsa: Stężenie tuszy upolowanej zwierzyny pojawia się po 2 do 8 godzin po celnym strzale, a trwa dobę do dwóch.. W przeciętnej porcji mięsa z dzika (100 g), znajduje się około 120 kalorii .II.. Dzik, czyli mięso zaliczane do dziczyzny, w smaku jest bardzo podobne do wieprzowiny, jednak różni je nieco ostrzejszy, leśny aromat.. Brak komentarzy.. Ilościowo największą grupę zwierząt rzeźnych stanowi trzoda chlewna, a następnie bydło.Przy badaniu dziczyzny stosuje się przepisy odnoszące się do badania zwierząt rzeźnych i mięsa oraz przepisy c ustawie o zwalczaniu zaraźliwych chorób zwierzęcych.. Z dzika można przyrządzić bardzo wiele przysmaków, np. grochówkę myśliwską, gulasz, zrazy z dzika, żeberka z dzika, zupę z dzika, kiełbasę, szynkę, a nawet steki i pyzy nadziewane mięsem z dzika.Był okres w historii rozwoju ludzkości, kiedy mięso z dziczyzny było podstawowym pożywieniem człowieka.. Żelazo, fosfor i wapń występują w większych ilościach w .Mięso i podroby zwierząt rzeźnych 103 3.1. kalinowskimarekm_20255.. Tusze zwierzyny grubej poddawane są badaniu w skórze z otwartą jamą brzuszną i usuniętymi narządami jamy brzusznej i jamy piersiowej.Dziczyzna posiada wtedy specyficzny smak i zapach..
4.Asortyment zwierząt rzeźnych.
Podział zwierzyny łownej 192 5.2.. Potrawy z dziczyzny 196Budowa histologiczna mięsa i podział tusz zwierząt rzeźnych Materiał nauczania Mięsem nazywamy tkanki okrywające szkielet zwierząt rzeźnych takich jak: trzoda chlewna, bydło, owce, kozy, konie.. 2 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. Nr 60, poz. 369 i z 1998 r. Nr 106, poz. 668), zwanego dalej .Najchętniej kupowane Przygotowujemy chłodzone oraz mrożone mięso z jelenia, dzika, sarny oraz daniela.. Warto wrócić do starych tradycji, poznać walory mięsa zwierząt .Potrawy gotowane z mięsa zwierząt rzeźnych i dziczyzny.. kalinowskimarekm_20255.. Surowiec ten charakteryzuje się zdecydowanie mniejszą ilością tłuszczu w porównaniu z mięsem zwierząt rzeźnych.Temat: Charakterystyka zwierząt rzeźnych i dziczyzny.. Budowa histologiczna mięsa.. Obecnie mimo rozwoju hodowli zwierząt rzeźnych potrawy z dziczyzny są nadal chętnie spożywane zarówno na co dzień, jak i też podczas przyjęć wydawanych z różnych okazji.Mięso dzika ma nieco więcej tłuszczu, ale za to jest szczególnie soczyste i dużo chudsze od mięsa wieprzowego..
Charakterystyka dziczyzny 192 5.3.
WSiP, Anna Kmiołek-Gizara) oraz prezentacje multimedialne dotyczące oceny towaroznawczej mięsa, a także podziału na elementy zasadniczeMięso-jest jednym z najwartościowszych artykułów żywnościowych ponieważ zawarte w nim białka (pełnowartościowe),tłuszcze i cukrowce są niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu ludzkiego.Są to mięśnie szkieletowe wraz z przynależną tkanką tłuszczową i kostną.. Większa ilość wody, zaś mniejsza tłuszczu sprawia, że w porównaniu do mięsa zwierząt rzeźnych, mięso dziczyzny jest niżej kaloryczne.. W staropolskiej kuchni odgrywała pierwszoplanową rolę, jednak w obecnych czasach jej spożycie ustąpiło innym gatunkom.. TECHNOLOGIE SPORZADZANIA POTRAW Z MIĘSA ZWIERZĄT RZEŹNYCH I DZICZYZNY POTRAWY GOTOWANE Przeczytaj materiał ze strony: 335 - 336 obróbka mięsa i podrobów 341 - charakterystyka mięsa do gotowania z tabeli 13.21 318 - definicja substancje wyciągowe 342 - 344 potrawy gotowane z mięsa 354 potrawy gotowane z podrobówNarzędzia i przyrządy do znakowania mięsa wydane przez lekarza weterynarii, o którym mowa w art. 26 ust.. Badanie i znakowanie mięsa.. samoistne i róznorodnePorównanie dziczyzny i mięsa zwierząt rzeźnych Wartość odżywcza Dziczyzna Dziczyzna Dziczyzna charakteryzuje się 3-4 krotnie wyższą zawartością witamin (tiaminy, ryboflawiny) i soli mineralnych (sodu i potasu).. Charakterystyka zwierząt rzeźnych i dziczyzny: a) bydło, b) trzoda hodowlana c) pozostałe zwierzęta hodowlane, d) dziczyzna.. Wpływ na to miał naturalny pokarm, którym zwierzęta żywiły się w okresie wiosenno-letnim, obfitującym w zioła, pędy, korę drzew, grzyby czy jagody.. Średnia wartość energetyczna dla dziczyzny różnych gatunków wynosiWalory żywieniowe dziczyzny.. Mówiąc o mięsie, mamy na myśli wszystkie jadalne części zwierząt rzeźnych, drobiu i dziczyzny, a także wędliny mięsne, podrobowe i konserwy mięsne.Mięso - mięśnie szkieletowe uznane za zdatne do spożycia wraz z przylegającymi tkankami: łączną, kostną i tłuszczową oraz takie narządy wewnętrzne, jak: wątroba, nerki, żołądek, ozór, mózg, płuca itp.Określenie stosuje się głównie do ciał różnych gatunków zwierząt ssaków i ptaków, zabitych lub padłych przeznaczonych do konsumpcji.Dziczyzna jest przede wszystkim znacznie chudsza od mięsa zwierząt rzeźnych -100 g to zaledwie ok. 120 kcal, polecana jest w związku z tym osobom, które chcą schudnąć..